شب هنگام خواب حس میکنید که موجودی زیر تخت شما، منتظر است که به خواب بروید تا بیرون بیاید و شما را اذیت کند؛ حس میکنید که اگر در کمد را باز کنید، هیولایی از درون آن بیرون میآید؛ شاخههای درختان را مانند موجودات عجیب و غریب میبینید؛ راه رفتن موجودات را روی بدن خود حس میکنید؛ فکر میکنید که قاتلی در خیابان در حال تعقیب شما است و قصد کشتن شما را دارد. اما نه... همه اینها تصورات خودتان است؛ این دقیقا همان تاثیری است که یک فیلم ترسناک خوب روی مخاطب خود میگذارد. تا به امروز فیلمهای ترسناک خیلی زیادی ساخته شدند که بسیاری از آنها هم به لعنت خدا نمیارزند.
خیلی از آنها اصلا ارزش وقت گذاشتن هم ندارند اما در عین حال هم آثاری ساخته شدند که اگر شما آنها را تماشا کنید (خصوصا در تاریکی و در شرایط کاملا مناسب)، چنان تاثیری روی شما میگذارند که تا مدتها نمیتوانید از فکر آنها بیرون بیایید. ما سعی داریم که در این مقاله، به شما ۴۰ مورد از همان آثار قابلتوجه و ارزشمندی را معرفی کنیم که الکی وقت خود را روی آثار بیهوده تلف نکنید. در این مقاله ما سراغ انواع بهترین فیلم های ترسناک جهان رفتیم و همه سیلقهها را در نظر گرفتیم؛ از اسلشری گرفته تا هتلها و خانههای تسخیر شده، علمی تخیلی و هیولایی و غیره. البته نکتهای را که باید همین ابتدا اعلام کنیم، این است که این فیلمها به ترتیب زمان اکران مرتب شدهاند. آمادهاید که در شبهای تاریک شکل جدیدی از ترس را تجربه کنید؟ زیرا از دست دادن کنترل، هیچوقت انقدر لذتبخش نمیشود.
این شما و این هم ۴۰ مورد از بهترین فیلم های ترسناک تاریخ که به ترتیب سال اکرانشان فهرست شدهاند: (جدید ترین فیلم های ترسناک 2022 را اینجا ببینید)
۴۰- فیلم The Cabinet of Dr. Caligari
فیلم مطب دکتر کالیگاری
اکران: ۲۶ فوریه ۱۹۲۰
زیرژانر: ترسناک صامت
کارگردان: رابرت وینه
نویسنده: کارل مایر و هانس جانوویتز
بازیگران: ورنر کراوس، کانراد فایت، فریدریش فهر
میانگین امتیازات The Cabinet of Dr. Caligari در IMDB: ۸.۱ | امتیاز متاکریتیک: ۶۲
بهعنوان اولین فیلم این فهرست به سراغ یک فیلم آلمانی میرویم که در نگاه اول شاید خیلی موفق نباشد. این فیلم با بودجه ۱۲ هزار دلاریای که داشت، تنها توانست چیزی حدود ۵ هزار دلار آن را جبران کند؛ اما همانطور که میدانید، همه چیز به باکس آفیس ختم نمیشود. فیلم مطب دکتر کالیگاری بهعنوان اثر فوقالعاده و اصلی سینمای اکسپرسیونیسم آلمان به حساب میآید و داستان یک هیپنوتیزم کننده دیوانه را حکایت میکند؛ کسی که از یک خوابگرد استفاده میکند تا افراد مورد نظر خود را به قتل برساند. این فیلم که ایده اولیه بسیار جذابی دارد، دارای یک سبک بصری تاریک و پیچیده، فرمهای نوکتیر، خطوط منحنی و اریب، ساختارها و چشماندازهایی که با زاویههای عجیب و غریبی نمایش داده شدهاند و سایهها و رگههای نقاشی شدهای که مستقیم در صحنهها وجود دارند، هست. نویسندگان این فیلم، داستان آن را با الهام از تجربههای مختلفی که در زندگی خودشان رخ داده، نوشتهاند.
هر دوی آنها افراد صلحطلبی بودند که بعد از چیزهایی که در طی جنگ جهانی اول و ارتش تجربه کردند، نسبت به مقامات دیگر هیچ اعتمادی نداشتند. یکی از نویسندگان ادعا کرده که یک سری موارد و اتفاقاتی که در این فیلم رخ داده، به نویسندگان تحمیل شده تا با وجود میل خودشان آنها را وارد داستان کنند. این فیلم در تلاش بود تا قدرت وحشیانه و غیرمنطقی را به تصویر بکشد. نویسندهها و محققان به این نتیجه رسیدند که این فیلم دوست دارد نیاز ناخودآگاه جامعه آلمان نسبت به وجود یک ستمگر را نمایش دهد که تمایل دارند از اقتداری اطاعت کنند و دوست ندارد که علیه مقامات فاسد و منحرف خود شورش کنند. بعضی از منتقدان هم اینطور تفسیر کرده بودند که کالیگاری در حال نشان دادن دولت جنگی آلمان است. البته کنتراست بیثبات بین دیوانگی و هوشمندی، درک ذهنی واقعیت و دوگانگی ذات انسان، از دیگر مضامین این فیلم بود.
۳۹- فیلم Frankenstein
فیلم فرانکشتاین
اکران: ۲۱ نوامبر ۱۹۳۱
زیرژانر: ترسناک علمی تخیلی (دوره قبل از کد)
کارگردان: جیمز ویل
نویسنده: فرانسیس ادوارد فاراگو، گارت فورت، رابرت فلری، جان راسل
بازیگران: کالین کلایو، می کلارک، جان بولس
میانگین امتیازات Frankenstein در IMDB: ۷.۸ | امتیاز متاکریتیک: ۹۱
«تو متوجه نمیشوی که دقیقا منظور من چیست. فرانکشتاین فقط به زندگی انسانها علاقه داشت. اولا، آن را نابود کند؛ بعد، دوباره آن را بسازد. در آنجا توی رویای دیوانهوار او را داری». فیلم فرانکشتاین، همانطور که از اسم آن هم مشخص است، داستان یک دانشمند وسواسی را نمایش میدهد که به همراه دستیار خود اجساد مختلف را از درون قبرشان بیرون میکشد. او قصد دارد که به واسطه این اجساد و اندامهای مرده آنها، یک موجود زنده را به وجود بیاورد. درنهایت موجودی که از این فرایند بیرون میآید، با نام هیولای فرانکشتاین شناخته میشود. فرانکشتاین شخصیتی محسوب میشود که بارها و بارها داستانها و آثار مختلفی حول محور او ساخته شده است. البته آثار سینمایی ساخته شده حول محور او، فقط همین فیلم نیست بلکه در میان آنها، این اثر موفقیت و کیفیت بیشتری نسبت به سایر دارد. فیلمنامه این نسخه از فیلم فرانکشتاین براساس رمان مری شلی و نمایش پگی وبلینگ نوشته شده است.
این فیلم هم درست همانند دیگر موارد این فهرست، بلافاصله بعد از اکران، موفقیت خیلی زیادی را بهدست آورد و تا حد زیادی مورد استقبال منتقدان و مخاطبان در سرتاسر دنیا قرار گرفت. به همین ترتیب هم فیلمسازان تصمیم گرفتند تا این پتانسیل و موفقیت را هدر ندهند و تا توانستند، اسپین آفها و دنبالههای مختلف را از دل آن بیرون آوردند. البته این اثر، تاثیر قابلتوجهای را روی فرهنگ عامه گذاشت و تمامی المانهای آن، تبدیل به نمادی در دنیای هالیوود و سینما شد. چند سال پیش، گییرمو دل تورو اعلام کرد که علاقه خیلی زیادی نسبت به ساخته نسخه بازسازی فیلم فرانکشتاین برای شرکت یونیورسال دارد. اما در سال ۲۰۰۹ بود که دل تورو توضیح داد که حالا حالا ساخت این فیلم بعید به نظر میرسد. در حال حاضر که رسما میتوان گفت که ساخت نسخه بازسازی این اثر، که قطعا یکی از بهترین فیلم های ترسناک تاریخ است، فراموش شده و دل تورو دیگر تمایلی برای تولید چنین فیلمی ندارد.
۳۸- فیلم Eyes Without a Face
فیلم چشمان بدون چهره
اکران: ۲ مارس ۱۹۶۰
کارگردان: ژرژ فرانژو
نویسنده: ژرژ فرانژو، ژان ردون، پیر بویلیو، توماس نارسجاک و کلود ساتت
بازیگران: ادیت اسکوب، پیر براسور، آلیدا والی
میانگین امتیازات Eyes Without a Face در IMDB: ۷.۷ | امتیاز متاکریتیک: ۹۰
اولین مورد این فهرست یک اثر آلمانی بود، حالا با یک فیلم فرانسوی موافق هستید؟ فیلم چشمان بدون چهره حول محور یک جراح پلاستیک میچرخد که بهصورت مصمم قصد دارد که روی دخترش پیوند صورت انجام دهد؛ کسی که به خاطر یک تصادف ماشینی، چهره خود را از دست داده است. فیلمنامه این اثر براساس یک رمان با همین نام که به قلم ژان ردون منتشر شده، نوشته شده است. سازندهها مجبور شدند که در طی مراحل تولید این فیلم، با استانداردهای سانسورگران اروپایی کنار بیایند و لحن مناسبی تنظیم کنند، شدت خونریزی را کاهش بدهند و شخصیت دانشمند دیوانه را هم حذف کنند. با اینکه این فیلم توانست از فیلتر این سانسورگران اروپایی عبور کند اما در زمان اکران، حاشیهها و جنجال مختلفی حول محور آن به وجود آمد. واکنش منتقدان هم کاملا با یکدیگر متفاوت داشت؛ یک نفر آن را تحسین میکرد و فرد دیگر از آن متنفر بود.
این فیلم در سال ۱۹۶۲ در آمریکا اکران شد و نام آن به The Horror Chamber of Dr. Faustus تغییر کرد. با اینکه واکنش ابتدایی منتقدان نسبت به این اثر خیلی خوب و مثبت نبود، اما به مرور زمان این موضوع تغییر کرد و نمایشهای بعدی و انتشار نسخه خانگی باعث شد که از شدت نفرت نسبت به آن کاسته شود. منتقدان مدرن این فیلم را به خاطر ماهیت شاعرانهای که دارد و همچنین نفوذ و تاثیر خیلی زیادی که روی دیگر فیلمسازان داشته، تحسین میکنند.
۳۷- فیلم Psycho
فیلم روانی
اکران: ۸ سپتامبر ۱۹۶۰
زیرژانر: ترسناک روانشناختی و دلهرهآور
کارگردان: آلفرد هیچکاک
نویسنده: جوزف استفانو
بازیگران: آنتونی پرکینز، جنت لی، ورا مایلز
میانگین امتیازات Psycho در IMDB: ۸.۵ | امتیاز متاکریتیک: ۹۷
شاید خیلیها تصور کنند که این آلفرد هیچکاک بود که استارت مجموعه روانی را زد. اما در حقیقت خالق دنیای محبوب Psycho هنرمندی به نام رابرت بلاچ بود که در سال ۱۹۵۹ رمان Psycho را منتشر کرد. داستان مجموعه حول محور زندگی مرد جوانی به نام نورمن بیتس میچرخد؛ یک جوان واقعا آشفته و بههمریخته که در متل بیتس فعالیت میکند. او به خاطر ارتباط ناخوشایندی که با مادرش دارد، از لحاظ ذهنی و روانی دچار بیثباتی شده است. همین موضوع باعث شده که او یک شخصیت پیچیده و روانی داشته باشد؛ در نتیجه این وضعیت پیش آمده، او هر از گاهی دست به کشتن افراد مختلف میزند. این دنیا آنقدر محبوب شده که در طی سالها مدام آثار مختلفی از آن ساخته میشود. حتی در سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ هم یک سریال با نام Bates Motel روی آنتن رفت.
اما چیزی که در این مورد مد نظر ما است، همان فیلم روانی از سال ۱۹۶۰، ساخته هیچکاکِ بزرگ است. این فیلم حول محور ماجرای برخورد یک زن فراری به نام ماریون کرین و نورمن بیتس میچرخد و نشان میدهد که بعد از این آشنایی چه اتفاقاتی رخ میدهد. خیلیها اعتقاد داشتند که این اثر تفاوت زیادی با کارهای قبلی هیچکاک داشته است. اما با وجود نظرات مختلف منتقدان، مخاطبان حسابی در باکس آفیس از خجالت این فیلم درآمدند و پول زیادی را وارد جیب سازندگان کردند. فیلم روانی یکی از بهترین آثار هیچکاک محسوب میشود و یکی از بهترین فیلم های ترسناک دنیا است. این اثر باعث شد تا سطح جدیدی از خشونت قابل قبول به وجود بیاید و یکی از اولین آثار در ژانر اسلشری هم محسوب میشود.
۳۶- فیلم The Birds
فیلم پرندگان
اکران: ۲۸ مارس ۱۹۶۳
زیرژانر: ترسناک طبیعی و دلهرهآور
کارگردان: آلفرد هیچکاک
نویسنده: ایوان هانتر
بازیگران: تیپی هدرن، راد تیلور، جسیکا تندی
میانگین امتیازات The Birds در IMDB: ۷.۷ | امتیاز متاکریتیک: ۹۰
فیلم پرندگان همانطور که از اسمش هم مشخص است، روی یک سری از رفتارهای وحشیانه و غیرقابل توضیح پرندگان تمرکز دارد؛ پرندگانی که در روزهای مختلف، به مردم بخت برگشتهی ایالت کالیفرنیا و شهر بودگا بی حمله میکنند. فیلمنامه این اثر براساس داستانی است که به قلم دافنه دو موریه و با همین نام منتشر شده، نوشته شده است؛ البته نمیتوان گفت که یک اقتباس کامل و وفادار است بلکه در حد الهام از این داستان استفاده کرده است. آلفرد هیچکاک در طی فرایند نوشتن فیلمنامه فیلم پرندگان، به ایوان هانتر گفته بود که شخصیتهای جدیدی را خلق کند و یک داستان پیچیدهتر و عمیقتر را به وجود بیاورد؛ این در حالی بود که قرار شد در تمام این مدت، عنوان دو موریه و ماهیت اصلی داستان که همان حملات غیرقابل توضیح پرندگان بود، حفظ شود.
فیلم پرندگان هم درست همانند خیلی آثار دیگر این فهرست، توسط کتابخانهٔ ملی کنگرهٔ آمریکا تا در فهرست ملی ثبت فیلم اضافه شود. رمان پرندگان، سومین کتاب دافنه دو موریه محسوب میشد که آلفرد هیچکاک آن را انتخاب و اقتباس کرده بود. پیش از اینکه ایوان هانتر برای نگارش فیلمنامه این اثر انتخاب شود، هیچکاک به سراغ جوزف استفانو (نویسنده فیلمنامه فیلم روانی) رفت و از او خواست که این کار را انجام دهد. اما او اصلا علاقهای به این کار نداشت. حالا نکته جالبی که درباره این پرندهها وجود داشت، این بود که یک کلاغ، واقعا راد تیلور خوشش نمیآمد و مدام در طی مدت فیلمبرداری، این بازیگر بیچاره را اذیت میکرد. اما آسیب پرندهها فقط به همین آزار و اذیت ختم نشد. متاسفانه تیپی هدرن یکی از بازیگرانی بود که توسط یکی از این پرندهها آسیب دید و صورت او در طی فیلمبرداری یکی از صحنهها، زخمی شد.
۳۵- فیلم Repulsion
فیلم انزجار
اکران: ۳ اکتبر ۱۹۶۵
زیرژانر: ترسناک روانشناختی
کارگردان: رومن پولانسکی
نویسنده: رومن پولانسکی، جرارد براچ، دیوید استون
بازیگران: کاترین دنو، ایان هندری، جان فریزر
میانگین امتیازات Repulsion در IMDB: ۷.۷ | امتیاز متاکریتیک: ۹۱
فیلم انزجار هم یکی دیگر از آثاری است که رومن پولانسکی آن را کارگردانی کرده است. البته در این پروژه، پولانسکی علاوهبر کارگردانی، به همراه جرارد برچ و دیوید استون فیلمنامه را هم نوشتهاند؛ فیلمنامهای که طرح اصلی آن را خود رومن پولانسکی و جرارد برچ مطرح کرده بودند. این فیلم انگلیسی داستان یک زن بسیار زیبا به نام کارول را حکایت میکند که در عین زیبایی، گوشهگیر هم هست و نسبت به مردان و تمایلات آنها نفرت خیلی زیادی دارد. با پیش آمدن یک تعطیلات، کارول از آن چیزی که هست، تنهاتر میشود و در آپارتمان خود تنها میماند. همین شرایط هم او را در وضعیتی قرار میدهند که بیشتر از قبل در انزوای رواشناختی خود که فاصله زیادی با واقعیت دارد، غرق شود. این فیلم بیشتر روی زاویه دید کارول و توهمات و کابوسهای واضح او تمرکز دارد؛ خصوصا زمانیکه او با مردها در ارتباط قرار میگیرد.
فیلم انزجار که در شهر لندن فیلمبرداری شده است، اولین اثر انگلیسی زبان پولانسکی و دومین اثر بلند و سینمایی او، بعد از فیلم Knife in the Water (چاقو در آب) به حساب میآید. فیلم انزجار بلافاصله بعد از اکرانش در سینماها، تا حد زیادی مورد استقبال قرار گرفت و هنوز هم که هنوز است، یکی از بزرگترین کارهای پولانسکی محسوب میشود. گیلبرت تیلور که فیلمبردار این تیم بود، توانست به واسطه فیلم انزجار، نامزد دریافت بهترین فیلمبرداری در مراسم بفتا شود. خیلی از منتقدان، این اثر را در فهرست «بهترین فیلمهایی که قبل از مرگ باید آنها را تماشا کرد» قرار دادهاند و معتقد هستند که پولانسکی با ساخت این اثر، سبک روانشناختی را وارد سطح جدیدی کرده است. از طرف دیگر هم سایت راتن تومیتوز، در فهرست بهترین آثار، این فیلم را در رتبه ۵۲ قرار داده است.
۳۴- فیلم Rosemary's Baby
فیلم بچه رزماری
اکران: ۱۲ ژوئن ۱۹۶۸
زیرژانر: ترسناک روانشناختی
کارگردان: رومن پولانسکی
نویسنده: رومن پولانسکی
بازیگران: میا فارو، جان کاساوتیس، روث گوردن
میانگین امتیازات Rosemary's Baby در IMDB: ۸ | امتیاز متاکریتیک: ۹۶
اگر از آن دسته افرادی هستید که دوست دارید موضوعاتی مانند پارانویا، آزادی زنان، مسیحیت (کاتولیک) و علم غیب را در یک اثر سینمایی و فضایی ترسناک ببینید، من فیلم بچه رزماری را به شما پیشنهاد میکنم. داستان فیلم بچه رزماری حول محور یک زن باردار میچرخد که به یک فرقه شیطانی مشکوک میشود. او تصور میکند که این فرقه قصد دارند فرزند او را بدزدند تا بتوانند از او در مراسمهای خود استفاده کنند. رومن پولانسکیِ محبوب که علاوهبر کارگردانی، نویسندگی این اثر را هم برعهده داشت، داستان فیلم را براساس رمانی با همین نام که با قلم آیرا لوین منتشر شده، نوشته است. این فیلم توانست تقریبا نظر مثبت همه مخاطبان در سرتاسر دنیا را بهدست بیاورد و در مراسمهای مختلف نامزد یا موفق به دریافت جایزه شود. فیلم بچه رزماری موفق شد که لقب یک اثر هنری در دنیای وحشت را از آنِ خود کند.
رومن پولانسکی که حالا تبدیل به کارگردان فوقالعاده محبوبی شده است، با همین فیلم بچه رزماری توانست در دنیای هالیوودی وارد حرفه کارگردانی شود و استعداد خود را نشان دهد. البته پیش از اینکه پولانسکی برای کارگردانی این اثر انتخاب شود، ویلیام کسل در ابتدا قصد داشت که این جایگاه را داشته باشد اما درنهایت بهعنوان تهیه کننده انتخاب شد. این فیلم ماجراهای مختلفی را در طی مرحله تولید خود پشت سر گذاشت؛ درگیری پولانسکی با استودیو، کشمکش پولانسکی با جان کاساوتیس، خطر تصادف میا فارو در خیابانهای شهر نیویورک، ماجرای جدایی فرانک سیناترا از فارو و غیره. تمام این ماجراها دست بهدست هم دادند تا ویلیام کسل به این باور برسد که این فیلم طلسم شده است. اما سرانجام بعد از پایان یافتن این ماجراها و رسیدن به مرحله اکران، فیلم بچه رزماری توانست به موفقیت خیلی زیادی دست پیدا کند. همین موفقیت باعث شد تا دنباله آن هم ساخته شود.
۳۳- فیلم Night of the Living Dead
فیلم شب مردگان زنده
اکران: ۱ اکتبر ۱۹۶۸
کارگردان: جورج ای. رومرو
نویسنده: جان روسو و جورج ای. رومرو
بازیگران: دوین جونز، جودیت اودی، کارل هاردمن
میانگین امتیازات Night of the Living Dead در IMDB: ۷.۹ | امتیاز متاکریتیک: ۸۹
شب مردگان زنده که یک اثر ترسناک مستقل محسوب میشود، داستان هفت نفر را به مخاطب نشان میدهد که در یک خانه روستایی که در بخش غرب پنسیلوانیا قرار دارد، گیر افتادهاند. تا اینجا ما با داستان معمولیای طرف هستیم که ممکن است برای هر کدام از ما رخ دهد. اما این هفت نفر که در این خانه گیر افتادند، توسط یک گروه خیلی بزرگ از جنازههای زنده و آدمخوار، مورد حمله قرار میگیرند. این فیلم با بودجه کم ۱۱۴ هزار دلاریای که داشت، نهتنها توانست همان پول را برگرداند، بلکه در باکس آفیس چیزی حدود ۳۰ میلیون دلار کسب کرد. منتقدان و علاقمندان به سینما، لقب یک کالت کلاسیک را به فیلم شب مردگان زنده دادند؛ آن هم با وجود آن همه انتقادی که در زمان اکران از آن کرده بودند و آن را به خاک و خون کشیدند.
با اینکه در ابتدا منتقدان خیلی با این فیلم بد برخورد کردند، اما به مرور زمان نظرات خود را تغییر دادند و خیلی طول نکشید که توسط آنها مورد تحسین و تقدیر قرار گرفت. درنهایت هم در سال ۱۹۹۹ کتابخانهٔ ملی کنگرهٔ آمریکا این اثر را در فهرست ملی ثبت فیلم اضافه کرد. تمام این ماجراهایی که سازندگان پشت سر گذاشتند، همگی منجر به این شد که سرانجام ۵ فیلم دیگر هم پشت سر این اثر ساخته شود و تا سال ۲۰۰۹ فیلم شب مردگان زنده که در ابتدا هیچکس آدم هم حسابش نمیکرد، تبدیل به یک مجموعه محبوب شد. همگی آنها هم توسط یک کارگردان ساخته شد و علاوهبر قسمتهای دیگر، الهامبخش ساخت چندین نسخه بازسازی دیگر هم شد. معروفترین نسخهای هم که از این اثر ساخته شد، نسخه سال ۱۹۹۰ بود که توسط تام ساوینی کارگردانی شد. بدون شک این اثر هم جزو برترین فیلم های ترسناک تاریخ است که تاثیر زیادی هم روی آن گذاشته است.
۳۲- فیلم The Wicker Man
فیلم مرد حصیری
اکران: ۶ دسامبر ۱۹۷۳
زیرژانر: ترسناک فولکلور
کارگردان: رابین هارلی
نویسنده: آنتونی شافر
بازیگران: ادوارد وودوارد، کریستوفر لی، بریت اکلند
میانگین امتیازات The Wicker Man در IMDB: ۷.۵ | امتیاز متاکریتیک: ۸۷
علاوهبر آثار ترسناک روانشناختی، آثاری هم که حول محور باورهای عامیانه و یک سری رسم و رسومها ساخته میشود، همیشه محبوب بوده است. آنتونی شافر و رابین هاردی هم تلاش کردند تا با تکیه بر همین علاقه و تمایل مردم، رمان Ritual از دیوید پینر را اقتباس کنند و آن را به شکل یک فیلم سینمایی در بیاورند. فیلم مرد حصیری حول محور یک گروهبان پلیس به نام نیل هاووی میچرخد که به یک جزیره دور افتاده Summerisle میرود تا بهدنبال یک دختر گمشده بگردد. هاووی که خودش یک فرد مسیحی مقید است، متوجه میشود که ساکنان این جزیره دین مسیحیت را رها کردهاند و حالا یک نوع دین بت پرستی را دنبال میکنند. منتقدان همان زمانیکه این فیلم را تماشا کردند، عاشق آن شدند و تا حد زیادی از آن استقبال کردند. این اثر نهتنها لقب ششمین فیلم بزرگ بریتانیایی تاریخ را کسب کرد، بلکه توانست جایزه بهترین فیلم ترسناک را هم در مراسم ساترن بهدست بیاورد.
این فیلم آنقدر موفق و محبوب شد که شافر قصد داشت یک دنباله مستقیم از آن را بسازد اما رابین هاردی علاقهای به کارگردانی آن نداشت و پروژه در همان اولین مرحله متوقف شد. اما در سال ۲۰۰۶ هنرمندان دیگری سعی کردند از این موفقیت استفاده کنند و نسخه بازسازی آن را اکران کنند. زمانیکه خبر ساخت این اثر منتشر شد، هاردی و تمام کسانی که در پروژه اصلی حضور داشتند، خود را بهصورت کامل کنار کشیدند؛ اثری که حتی به نصف موفقیت نسخه اصلی هم نرسید. در سال ۲۰۱۱ بود که هاردی دوباره به سراغ این دنیا بازگشت و یک دنباله معنوی از آن به نام The Wicker Tree (درخت حصیری) را نویسندگی و کارگردانی کرد.
۳۱- فیلم The Exorcist
فیلم جنگیر
اکران: ۲۶ دسامبر ۱۹۷۳
زیرژانر: ترسناک فراطبیعی
کارگردان: ویلیام فریدکین
نویسنده: ویلیام پیتر بلتی
بازیگران: الن برستین، جیسون میلر، لیندا بلیر
میانگین امتیازات The Exorcist در IMDB: ۸ | امتیاز متاکریتیک: ۸۱
درست همانند مورد قبلی، سری فیلم جنگیر هم از آن مجموعههایی است که چندین قسمت از داستان آن ساخته شده است. آخرین و پنجمین قسمت این مجموعه هم سال ۲۰۰۵ با نام Dominion: Prequel to the Exorcist اکران شد. از طرف دیگر هم عنوان شده که نسخه بازسازی و ریبوت فیلم The Exorcist قرار است در سال ۲۰۲۱ اکران شود. اما با تمام این مسائل اگر بخواهیم نظر شخصی را کنار بزنیم و نمرات را در نظر بگیریم، قطعا قسمت اول این مجموعه آن فیلمی است که باید در این فهرست قرار بگیرد. این فیلم داستان تسخیر شیطانی یک دختر ۱۲ ساله را برای مخاطب حکایت میکند. در این داستان، مادر این دختر بچه دست به هر کاری میزند تا دخترش را از این شرایط نجات دهد. سرانجام او به سراغ دو کشیش میرود و از آنها میخواهد که مراحل جنگیری او را انجام دهند.
مرحله انتخاب بازیگر این فیلم سینمایی، یکی از هفت خان رستمی بود که سازندگان پشت سر گذاشتند. با اینکه کتاب اصلی بسیار محبوب شد و فروش زیادی هم داشت، اما سازندگان برای انتخاب بازیگران مشکلات زیادی داشتند؛ یک سری از هنرمندان بودند که به مذاق سازندگان خوش نمیآمدند و یک سری دیگر هم بودند که خودشان پیشنهاد را رد میکردند. هفت خان دوم، مرحله فیلمبرداری بود که غرق در آتش شد؛ آتشسوزیای که بخش زیادی از صحنه فیلمبرداری را سوزاند و بازیگران اصلی هم دچار آسیبدیدگیهای زیادی شدند. همین ماجراها باعث شد که مدت زمان ساخت و بودجه، دو برابر بیشتر از چیزی که در نظر گرفته شده بود، در بیاید. اما انگار تمام این مصیبتها ارزش داشت تا به نتیجه فوقالعادهای ختم شود؛ تا حدی که موفقیت همین فیلم، زمینهساز موفقیت فیلم Jaws شد و خودش را هم به یکی از بهترین فیلم های ترسناک تاریخ تبدیل کرد.